X generáció - az elvesz(t)ett nemzedék?

Ekkoriban

X generációs vagy? Akkor tudod miről beszélek

2015. április 30. - Ekkoriban

Az X generációba azok tartoznak, akik 1965 és 1979 között születtek. Magyarországon az köti őket össze, hogy valamennyien a Kádár-korszakban voltak gyerekek, de amikor 1990-ben az addigi társadalmi szabályok megtagadottá váltak, fiatal felnőttként egy ismerhetetlen jövő alakítójává kellett válniuk, ők lettek a rendszerváltó nemzedék képviselői.

A nemzedékkutatások egyik meghatározó művét amerikai szociológus szerezték: Neil Howe és Wil­liam Strauss. Sze­rintük a modern tör­té­ne­lem négy gene­rá­ci­ón­ként ismétli önma­gát kb. 80–100 évente. Az elmé­let sze­rint a négy cik­lus min­dig egyező sor­rend­ben ismétlődik, de az egyes generációk hossza eltérő, általában 14-19 évet fognak át.

Az X generációba azok tartoznak, akik 1965 és 1979 között születtek. Világviszonylatban ők a legkisebb létszámú nemzedék, akik “beszorultak” a nagy létszámú „baby boomerek” (1946 és 1964 között születettek) és a szintén népes „hipermodern” Y generáció, az 1980 és 1996 között született nemzedék közé.

Az X generációt „elveszett” generációnak nevezik gyakran. Amikor születtek, a világ túlvolt a háborút követő újjáépítésen, a nők tömeges munkavégzése általánossá vált,  a vallás vesztett jelentőségéből, a házasság előtti szexuális élet kezdett elfogadott lenni. Ezzel együtt azonban megnőtt a csonka vagy vegyes családok száma, és az X generáció tagjai lettek az első „kulcsos gyerekek”, akiket elhanyagoltak a nagy hajtásban a szüleik. Fiatalkorukat a szüleik példájával szembeni szkepticizmus jellemezte, az „én majd másként csinálom” érzése.

Magyarországon az köti őket össze az X-eseket, hogy valamennyien a Kádár-korszakban voltak gyerekek, az 1980-as években kamaszok, de amikor 1990-ben az addigi társadalmi szabályok megtagadottá váltak, fiatal felnőttként egy ismerhetetlen jövő alakítójává kellett válniuk, ők lettek a rendszerváltó nemzedék képviselői.

sinek.png

Közösségi gyermekkort éltek, jó érzéssel töltötte el őket összetartozás, a mainál jóval nagyobb közbiztonságnak köszönhetően önállóbb, szabadabb életet élhettek a grundokon, a tereken. Gondolataikat, élményeiket levélben, ünnepi köszöntéseiket képeslap küldésével kommunikálták, fő meghatározó műszaki eszközük a színes televízió és a walkman volt, az események megörökítése – jó esetben – a családi fényképezőgéppel megtörténhetett. Nekik felnőttként kellett megismerkedniük a számítógéppel, a mobiltelefonnal, az internettel, az e-maillel, felvenni a tempót a digitális technológia rohamos fejlődésével. Talán ezért is jellemző az, hogy ők fontosnak tartják, hogy gyermekeik minél több infókommunikációs eszközt ismerjenek és használjanak, azzal együtt, hogy ők látják annak káros, esetenként veszélyes hatásait is.

Múltjuk ellenére az X generációt a legjobban iskolázott és a legmegbízhatóbb munkavállaló nemzedéknek tartják, igazi csapatjátékosoknak. Ez talán annak is köszönhető, hogy pályakezdőként nekik a szocializmus kiszámítható, langyos biztonsága, rögzült hierarchikus viszonyai helyett keményen meg kellett küzdeniük a munka világában az érvényesülésért, a túlélésért. A sikerhez a tudás mellett gyakorlatiasság, gyors reagálás, fokozott munkatempó kellett, nyitottság az új kihívásokra, képesség a megújulásra, akár egy újrakezdésre, és persze nyelvtudás. Az X-es férfiak az elsők, akik szakmai előmenetelük során már női vetélytársakkal is szembetalálták magukat, és meg kell esetenként élniük, hogy a feleségük jobban keres náluk. A két politikai rendszerhez tartozásnak köszönhetően az X-eseknek az egyik legjobb a realitásérzéke, a lehetőségeket, történéseket most már a tapasztalataikra hagyatkozva szemlélik.

Ellentétben szüleikkel, számukra a családalapítás, a gyermekvállalás hátrányba került a karrierhez képest, ennek a generációnak már jóval kevesebb gyereke születik. A hosszú munkanapok, a gazdasági kihívások, és a változó társadalmi szokások mind hozzájárulnak az egyre nagyobb mértékű gyermektelenséghez.

Az X-esek 2015-ben, pályájuk közepén vagy csúcsán járnak, fontos számukra az egzisztenciális biztonság, valamint a státusz. A rendszerváltás óta diktált előmeneteli sebesség, a gazdasági válság azonban nyomot hagy sokuk lelkén. Az X generációt „kívülállók” azért tarják pesszimistának, mert ők azok, akiknek sok minden nem úgy sikerült, ahogy eltervezték. Igen jellemző erre a korosztályra a középéletkori válság jelentkezése, a befelé fordulás, az élet értelmének, a személyes örömforrásnak a keresése. Mai céljaik: biztos megélhetés, a munka és a magánélet egyensúlyba kerülése, mert jelenleg az X generáció esélyes arra, hogy – megtakarítás híján – az első olyan nyugdíjas nemzedék legyen, amelyiknek nyugdíjas éveit nem békés pihenéssel, hanem továbbra is munkával kell töltenie.

A bejegyzés trackback címe:

https://ekkoriban.blog.hu/api/trackback/id/tr417418498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2015.10.20. 20:17:48

1990-ben a '79-ben születettek aligha nevezhetők fiatal felnőttnek. Jó nagy sületlenség ez az írás. Egy '79-ben született írása valamiről, amiről semmi gőze nincs.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.05.20. 22:33:27

"Az X generációt „kívülállók” azért tarják pesszimistának, mert ők azok, akiknek sok minden nem úgy sikerült,"
Ja, a realista = pesszimista.

Dee Neolif 2017.05.21. 17:41:47

Pontosan erről van szó! Az előző generáció a nagy létszámú „baby boomerek” (1946 és 1964 között születettek) akik a rendszer váltás igazi képviselői! Csak ezt is szeretnék hárítani a következő generációra...Azért azt látni kell ,hogy nem az 1990-ben 11-25 éves korosztálynak volt affinitása , lehetősége és kapcsolatrendszere ahhoz ,hogy jól járjon a rendszerváltásból! Vicc az egész!

Mohácsi Zoltán · https://mohabacsi-olvas.blog.hu 2017.05.27. 07:06:24

Nem értem: ha ez a generáció "beszorult" két, sokkal népesebb generáció közé, de kicsi a gyermekvállaló kedve, akkor az őt követő generációt (tudjuk, figyeltünk, az is népes) ki készítette el. Vagy kedv nincs, de a szexet nem veti meg ez a nemzedék? Hogy van ez?

hunsabre 2017.07.26. 22:28:33

Szüleink sokan vannak (Ők 45-60 között születtek, a boomerek), de mi X-esek már csak a 2 gyerekes családmodel terméke vagyunk és keményebb melóval hanyatló, de még életképs nyugdíjat termelünk. A mi nyugdíjjunkat nem a mi-egyébként későn 2005 után született kevesebb - gyerekünk termeli, hanem a tőlünk 20 - 30 évvel fiatalabb 90-es években született Y-osok. Na de akkor, a rendszerváltáskor született a legkevesebb gyerek a 20. században! Ezért van veszélyben a nyugdíjunk. A pozitívum: csapatjátékos és a legjobb egészségnek "örvendő" generáció szüleikhez és az Y-osokhoz képest. Ezért jó munkaerők.

Kecakoakul 2017.09.30. 19:31:34

Szia. Esetleg forrást feltudnál tüntetni, vagy egy szerzői nevet?
süti beállítások módosítása